De opkomst van digitale kunst

De computer heeft een nieuwe vorm van kunst teweeg gebracht. Digitale kunst heeft namelijk betrekking op alle kunst welke met behulp van een computer gemaakt wordt. Hierbij kan het gaan over afbeeldingen die met de computer bewerkt worden en kunst met behulp van een tekenprogramma of ontwerpprogramma.

Voordelen van digitale kunst zijn dat het heel gemakkelijk reproduceerbaar is en de kwaliteit hierbij intact blijft. Daarnaast zijn er eenvoudig veranderingen in het kunstwerk aan te brengen. Dit komt van pas wanneer iemand een kunstwerk heel erg mooi vindt, maar niet blij is met de kleuren. Dit kan dan door één druk op een knop gewijzigd worden. Ook binnen de digitale kunst zijn er verschillende stromingen te vinden, van abstracte tot heel realistische voorstellingen.

Een kunstenaar welke gebruik maakt van computerprogramma’s moet behalve creatief zijn uiteraard ook over veel kennis van digitale programma’s beschikken. De kunst kan thuis achter de computer gemaakt worden wanneer je precies weet wat je moet doen. Er zijn diverse geschikte computers hiervoor. Op https://mresell.nl/ is een ruim assortiment te vinden.

Het is ook praktisch om een macbook te hebben, zodat je tevens op locatie kunt werken en/of je werk op verschillende locaties kunt presenteren.

Omdat digitale kunst gemakkelijk is te reproduceren, is het over het algemeen voor veel mensen betaalbaar om een digitaal kunstwerk aan te schaffen. Digitale kunstwerken kunnen afgedrukt worden op verschillende materialen. Een en hetzelfde kunstwerk kan bijvoorbeeld zowel als poster en als schilderij op canvas dienst doen.

Digitale kunst met bewegende beelden is eveneens mogelijk. Hierbij worden video opnames gemaakt welke vaak een surrealistische of spirituele inslag hebben. Met deze vorm van digitale kunst is het mogelijk om thuis van een haardvuur in de huiskamer te genieten terwijl er geen haard aanwezig is. Een bekende digitaal kunstenares is de Zweedse Pipilotti Rist. Haar werk is tijdens een expositie in het museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam te bewonderen.

De virtuele, realistische digitale kunst is nog in de experimentele fase. Kunstenaars proberen indrukwekkende samenstellingen te maken waar mensen in rond kunnen lopen om zo de ervaring te kunnen voelen. Dit kan een abstracte ervaring zijn waarbij het lijkt alsof je omringd wordt door duizenden zwevende kubussen. Maar het kan ook op realistische zaken betrekking hebben, zoals dat je plotseling een onderdeel van een schilderij bent of op een strand rondloopt.

Bij deze methode van digitale kunst komt beeld, geluid, reuk en beleving samen.

Naast de digitale kunst welke met de computer gemaakt wordt, is er ook digitale kunst welke met digitale installaties wordt gecreëerd. Een spectaculaire licht of laser show kan ook onder de noemer kunst geplaatst worden. Ook voor deze tak van de digitale kunst worden exposities georganiseerd. Aangezien er steeds nieuwe ontwikkelingen zijn op het gebied van computers, zal de digitale kunst zich ongetwijfeld ook steeds verder uitbreiden.

mts_magxp