De sculpturen van Oisín Kelly

Zijn meest gewaardeerde standbeelden – Two Working Men – staan in de Ierse stad Cork. De beeldhouwwerken, die vervaardigd zijn uit zowel steen als brons, stellen twee Ierse arbeiders voor die naar boven kijken. Ze kijken naar de Cork County Hall, het bouwwerk dat dankzij deze sculpturen een extra accent heeft gekregen. De standbeelden zijn in de periode 1967-1969 gemaakt door de Ierse beeldhouwer Oisín Kelly (1915-1981). Ook het standbeeld van de voormalige Ierse leider James Larkin – medeoprichter van de Ierse Labour Party – dat in Dublin te bewonderen is, werd door Kelly gemodelleerd. Andere publieke beeldhouwwerken van zijn hand zijn ‘The Children of Lir’ en ‘Chariot of Life’, die ook allebei in Dublin te vinden zijn.

Beeldhouwwerken op posters

Vele publieke standbeelden zijn tegenwoordig afgebeeld op posters, zoals ‘De kleine zeemeermin van Kopenhagen’. Het is dus niet meer noodzakelijk om naar de betreffende stad af te reizen om de beeldhouwwerken te kunnen bewonderen. Posters waarop sculpturen van bekende (en minder bekende) kunstenaars staan afgedrukt zijn bovendien uitermate geschikt om een woning of kantoorruimte mee te verfraaien.

Religieus houtsnijwerk

Hoewel Kelly in eerste instantie niet voor een artistieke loopbaan had gekozen, is hij in de loop der jaren – naast zijn werk als leraar – lessen gaan volgen aan het National College of Art & Design te Dublin. Later volgde hij cursussen bij de Engelse beeldhouwkunstenaar Henry Moore. Aanvankelijk hield Kelly zich bezig met het vervaardigen van kleinere beelden uit hout. Diverse Rooms-katholieke kerken in Ierland zijn versierd met houtsnijwerk van deze kunstenaar. Kelly liet zich graag leiden door zijn gevoelens van devotie, wat definitief terug te zien is in zijn religieuze kunstwerken.

mts_magxp