Een aantal verschillende kunststromingen

Er zijn talloze stromingen qua kunst en er komen steeds weer nieuwe bij. Sommige van deze kunstvormen blijven door de jaren heen bijna steevast populair en andere zijn meer een rage en verdwijnen na verloop van tijd weer van het toneel. Vanuit bepaalde stromingen kunnen ook weer nieuwe alternatieve stijlen ontstaan en zo is de lijst met vormen van kunst bijna eindeloos. Lees hier wat een aantal van de bekendste vormen zijn een waarom deze zo beroemd zijn geworden.

Dadaïsme

Het Dadaïsme is eigenlijk een soort van anarchistische kunstbeweging. De bedoeling ervan is om zoveel mogelijk tegen de gevestigde orde in te gaan en allerlei dingen te doen en te proberen die juist niet als normaal worden gezien door de rest van de wereld. Het kwam naar boven op talloze plaatsen ter wereld en de naam Dada is eigenlijk vanuit het niet gekozen, juist omdat deze betekenisloos was, net zoals vele andere dingen volgens de Dadaïsten.

Pop Art

Deze toch wel bijzondere kunststroming kwam boven drijven in de jaren 60 van de vorige eeuw. Het kenmerk zich doordat het vooral dingen uitbeeld die op het moment van het maken van het kunstwerk actueel zijn. De meeste werken zijn dus in het moment gemaakt en stralen daarmee een bepaalde tijd of tijdperk uit. Je ziet deze vorm veel terug in reclame uitingen voor bijvoorbeeld grote merken.

Jugendstil

Jugendstil staat ook wel bekend onder de naam Art Nouveau in het Frans. Het was een populaire kunstbeweging aan het eind van de negentiende en begin van de twintigste eeuw. Daarna is het een tijdje, volgens de naam toepasselijk, stil geweest rond deze kunstvorm maar daar kwam later toch ook weer verandering in. Op meerdere momenten keerde de Jugendstil weer terug en steeg in populariteit. Je ziet het soms ook terug in de wereld van de architectuur.

Cobra

Wat Cobra bijzonder maakt is dat de naam is afgeleid van drie Europese steden bij elkaar. Daarnaast is het opgericht in Parijs, wat niet een van deze steden was, door een groep kunstenaars met onder andere Karel Appel en Asger Jorn. De groep was zeer experimenteel in hun manier van kunst bedrijven en werd hierdoor erg bekend. Ook hadden zij hun eigen tijdschrift en hangen hun werken nog steeds verdeeld over heel Europa.

mts_magxp