Etruskische kunst: beelden uit de Oudheid

De Etrusken waren ooit de inwoners van Etrurië, een gebied dat gesitueerd wordt in het midden van Italië, aan de Middellandse Zee. De Etrusken beschikten over een eigen cultuur, die hoogontwikkeld was, een eigen taal en een eigen religie. De Etruskische cultuurperiode begon ongeveer in de 8e eeuw voor onze jaartelling en kende een bloeitijd in de 7e en 6e eeuw voor Christus. De Etruskische beschaving kan beschouwd worden als de eerste welvarende cultuur in Italië.

Brons en terracotta

De weelderige cultuur van de Etrusken kwam vooral tot uiting in de architectuur. Representatief voor hun bouwkunst waren de bogen en gewelven, die ze veelvuldig aanbrachten op gebouwen. Ook de tempels van de Etrusken waren zeer fraaie bouwwerken. Maar niet alleen de architectuur getuigt van hun sierlijke cultuur, ook de Etruskische beeldende kunst was impressief en bovendien origineel. In plaats van marmer maakten de Etrusken liever gebruik van terracotta of brons als beeldmateriaal. Zo zijn er een aantal prachtige beelden bewaard gebleven, zoals deze sarcofaag die geheel uit terracotta vervaardigd is.

Een van de bekendste beelden uit het oude Etrurië is de Chimaera van Arezzo. Deze sculptuur is gemaakt van brons. Ook tegenwoordig is brons een geliefd metaal en daarom zijn vele spiegels voorzien van een bronskleurige omlijsting. Dergelijke spiegels zijn bij https://www.bga.nl/ te verkrijgen. Een Chimaera is een tweekoppig wezen dat er uit ziet als een leeuw met zowel een leeuwenkop als een geitenkop, wiens staart een slang moet voorstellen. De Chimaera van Arezzo is nog steeds te bewonderen in het Museo Archeologico Nationale te Florence, Italië.

Bucchero-aardewerk

Ook het Etruskisch aardewerk getuigt van hun hoogontwikkelde cultuur. De elegante schalen, vazen, kannen en drinkkelken waren hoofdzakelijk vervaardigd uit bucchero-aardewerk. een Etruskische uitvinding. Bucchero is antracietkleurig aardewerk met een metalen uitstraling.

mts_magxp