Een warm atelier voor de winter

Elke (beroeps)kunstenaar beschikt tegenwoordig over een eigen atelier. Een atelier is de werkplaats van een (beeldend) kunstenaar, waarin hij of zij naar hartenlust kan schilderen, beeldhouwen, naaien, quilten, weven, illustreren, fotograferen of met welke vorm van kunst hij of zij zich dan ook bezighoudt.

Huisvesting voor kunstenaars

Hoewel sommige kunstenaars het voorrecht van een atelier aan huis genieten, huurt het gros van de (vooral jonge) kunstenaars een werkruimte in een ateliergebouw: een pand waarin zich meerdere kamers of lokalen bevinden welke aangewend worden als atelierruimte. Het zijn voornamelijk leegstaande school- en fabrieksgebouwen die als ateliergebouw in (her)gebruik genomen worden. Zo is onlangs in Enschede een oude textielfabriek gerestaureerd met het doel om werkruimte te kunnen bieden aan tal van kunstenaars. Inmiddels zijn de meeste lokalen van dit pand verhuurd.

De inrichting van het atelier

Om op een prettige manier kunstwerken te kunnen creëren dient de werkruimte van de kunstenaar comfortabel te zijn ingericht. Alle gereedschappen, meubelstukken en andere benodigdheden moeten in het atelier aanwezig zijn, zodat hij of zij zich volledig kan richten op het creatieproces. Om gerieflijk te kunnen werken is een aangename kamertemperatuur wenselijk.

Voor een kunstenaar is het immers niet fijn om urenlang in een ijskoude ruimte door te brengen. Aan een creatie werken met koude, trillende handen is geen optie en komt het kunstwerk beslist niet ten goede.

Een warm kleurenpalet

Naast een goed functionerende warmtebron kan met de inrichting van de werkruimte ook veel bereikt worden. Zo kunnen wollen vloerkleden in de kleuren geel, oranje, rood en bruin het atelier een warme en bijzonder aangename uitstraling bezorgen. Additioneel kunnen de muren van het lokaal zonnig geel geschilderd worden. Van deze kleuren krijgt de kunstenaar behalve een warm gevoel ook een vrolijk gemoed. Bovendien zal een zonnige inrichting de kunstenaar eindeloos inspireren om de meest fantastische kunstwerken te creëren, ook gedurende de wintermaanden.

mts_magxp