Hedendaagse kunst

Kunst, hoe belangrijk is dat tegenwoordig nog? Wat is kunst en wat is het niet? Is de jeugd er nog in geïnteresseerd? En zijn er überhaupt nog kunstenaars die eigentijdse kunst maken? Natuurlijk wel! Kunst heeft nog zeker een plaatsje in de moderne woonkamer of galerij en ook in ons land zijn er nog tal van kunstenaars actief. Hedendaagse kunst wordt ook nog altijd tentoongesteld in musea en tijdens evenementen en is zelfs in het straatbeeld te vinden. In de kunstwereld wordt kunst vanaf de jaren 60 en 70 als hedendaags gezien, echter is hier geen officiële grens voor bepaald. Sommigen noemen alle werken die vanaf het begin van de twintigste eeuw gemaakt werden, moderne kunst. Hier zit het verschil tussen moderne kunst en hedendaagse kunst.

Kunst van nu

Ook gemeenten en steden maken graag gebruik van de hedendaagse kunst. Tegenwoordig worden verschillende werken op een hele andere manier gebruikt dan enkele decennia geleden. Toen ging het vooral over werken – schilderijen, beelden, etc. – die door kunstliefhebbers bewonderd en gekocht werden. Typisch voor de kunst van nu is het grote pluralisme, het is namelijk erg moeilijk om aantoonbare kunststromingen te onderscheiden, iets wat karakteristiek was voor de moderne kunst en eerdere periodes. Drachten is een goed voorbeeld, deze stad heeft besloten om de ‘Stadspoorten’ van mooie kunst te voorzien. Om de grens tussen stad en platteland duidelijk te maken, hebben ze aan de stadsmarkeringen eigentijdse kunst voorzien. Meer hierover is te lezen in het artikel van het DrachtsterCourant. Dit is een erg leuke en verfrissende manier om gebruik te maken van kunst en het dicht bij de mensen te brengen.

Kunst in verschillende branches

Kunst komt op vele manieren terug in onze omgeving. Denk maar aan beelden op rotondes of op dorpspleinen en zelfs graffiti in het straatbeeld. Ook is kunst belangrijk in de mode, met patronen, kleurencombinaties en de heuse meesterwerkjes die te zien zijn tijdens modeshows. Complete jurken zijn zo bijzonder dat ze als kunstwerk gezien kunnen worden en ook het ontwerp Schoenen wat daarbij gedragen wordt, is van groot belang. Zelfs sneakers worden gebruikt als een wit canvas en kunnen met vele verschillende kleuren worden voorzien van een ‘kunstige look’. Kunst is dus zeker nog een belangrijk onderdeel in onze samenleving en hoe je het wendt of keert, iedereen heeft wel met kunst te maken!

mts_magxp