Eetbare meesterwerken

Kunst is er in alle soorten en maten. Kunstvormen zoals schilderkunst, beeldhouwkunst, houtsnijkunst, fotografie kunst en filmkunst zijn over het algemeen welbekende kunstvormen. In dit artikel is de kunstvorm waar we het over gaan hebben wellicht wat minder bekend, want we gaan het hebben over eetbare meesterwerken.

Voedselkunstenaars

Het maken van meesterwerken van etenswaren klinkt wellicht als een moderne aangelegenheid, maar toch werd eten in de tijd van de Grieken en Romeinen al op zeer bijzondere manieren gepresenteerd. Een diner of feestmaal werd indertijd zeer elegant en smaakvol vormgegeven, met als doel te pronken met de status en rijkdom van de gastheer of gastvrouw.

Tegenwoordig zijn er vele voedselkunstenaars welke in staat zijn het transformeren van etenswaren tot een ware kunstvorm te verheffen. Ze toveren alledaagse producten hierbij om tot ware meesterwerken.

Koffiekunst

De Zuid-Koreaanse barista Kangbin Lee is in staat een simpel kopje koffie te transformeren tot een verbluffend mini-kunstwerkje.

De meeste baristas hebben het maken van een hartje of bloemetje in de melkschuimlaag van je koffie wel onder de knie. Kangbin Lee gaat echter een aantal stappen verder. De techniek waarbij hij razendsnel tekeningen aanbrengt op de melkschuimlaag door gebruik te maken van kleurstof en een dunne pen, noemt hij zelf “Cremart”.

De kunstwerkjes die hij maakt zijn onder meer Disney-figuren, bloemen, portretten van beroemdheden en imitaties van beroemde schilderijen zoals ‘De Sterrennacht’ van Van Gogh en ‘De Schreeuw’ van Edvard Munch.

De kunstwerken van Lee zijn te bewonderen in zijn koffiezaak C Through, gevestigd in Seoul. Mocht je het te ver vinden om helemaal naar Zuid-Korea te reizen om de kunstwerkjes te bekijken? De Instagram-pagina van Lee staat vol met filmpjes om je te vergapen aan deze ware kunstvorm.

Taartenkunst

Voormalig architect Dinara Kasko uit Oekraïne heeft het roer omgegooid en is overgestapt op een nieuwe professie, namelijk die van banketbakker. Een vreemde overstap, zul je denken. Echter maakt Dinara bij het creëren van haar kunstwerken gebruik van haar oude kennis. Ze gebruikt algoritmes, wiskundige formules en complexe technieken uit de meetkunde om haar taarten en nagerechten vorm te geven. Ook maakt ze veel gebruik van een 3D printer.

Ze gaat bij het maken van de creaties te werk zoals het een echte architect betaamt. Ze begint bij de fundering als basis, daarbovenop komt een geometrische vorm welke het grootste deel van de taart omvat, en als laatst decoreert ze het kunstwerk om het nóg mooier te maken.

Ben je nou helemaal enthousiast geworden van de taarten en desserts van Dinara Kasko? Ze geeft regelmatig masterclasses in het maken van deze spectaculaire gebakjes. Ook kun je natuurlijk al eens uitproberen om op eigen houtje jeEigenTaart te creëren. Je taartjes en baksels zullen misschien wat minder spectaculair worden dan de taarten van Dinara Kasko, toch kun je zelf ook ware meesterwerken maken met een beetje geduld en creativiteit.

mts_magxp